
TEKNİK
Elektromanyetik yayılımın 20 Khz ve üstü radyo frekans olarak adlandırılır.Alıcı Cihazı 0.150 MHz ile 3304.999 Mhz arasındaki RF sinyalini alarak audio sinyaline dönüştürür ve sinyalin şiddeti artarak hoparlör vasıtasıyla sese çevirir.
VFO Nedir?
VFO variable frequency oscillator'ün kısaltmasıdır.Alınan Sinyalin oluşturulması ve kontrolü VFO tarafından yapılır.Kendi Frekansını değiştirerek alıcının ayarlanmış olan frekansını kontrol etmek için kullanılır.
FREKANS VE KANAL AYARLARI
Cihaz AM,FM,HF,50 MHz, VHF hava, 144 Mhz, 300 Mhz, 400 Mhz, 800 Mhz, 1200 Mhz ve 2400 Mhz ' deki Frekans taramaları ile böcekler bulunur.
ZAYIFLATICI ÖZELLİĞİ
İşletme Frekansının yakınında bulunan güçlü sinyalleri önlemek amacıyla (Radyo istasyonları gibi güçlü elektrik alanı oluşturan yayınlar)kullanılır.Zayıflatıcı kaybı yaklaşık 30 dB' dir.
RF KAZANCI
RF kazancı ayarı ilealıcı kazancı azaltılabilir.Güçlü sinyaller izlenirken istenmeyen zayıf sinyallerin önlenmesinde kullanılır.RF kazancı aynı zamanda SSB/CW modunda duyulabilecek en düşük seviyeyi ayarlamak için de kullanılabilir.
AFC İŞLEVİ
Herhangi bir sebepden dolayı alınan sinyalin frekansı kaymaya uğrarsa otomatik frekans kontrolü sayesinde iki frekans farkından dolayı bir gerilim üretilir ve bu gerilim sayesinde VCO içindeki değişken kapasite diyotlarının değeri değiştirilerek kaymış olan frekans eski değerine getirilir.
NB/ANL İŞLEVİ
Gürültü bastırma (Noiser blanker)işlevi darbe tibli gürültüyü bastırmada kullanılır.USB,LSB ve CW modlarında kullanılır.Otomatik gürültü kısıtlayıcısı işlevi makin parçalarından oluşan gürültüyü azaltmada kullanılır.
FREKANS ÖLÇÜLERİ VE SEMBOLLERİ
-
1/Saniye (Hertz),
-
Derece/saat ,
-
Derece/Dakika ,
-
Derece/Saniye ,
-
Döngü/Saniye ,
-
Gigahertz-->Sembolü:GHz
-
Hertz-->Sembolü:Hz
-
KiloHertz-->Sembolü:kHz
-
Megahertz-->Sembolü:MHz
-
Milihertz
-
Radyan/Saat
-
Radyan/Dakika
-
Radyan/Saniye
-
Dögü/Saat
-
Döngü/Dakika
-
Döngü/Saniye
-
RPM (Revolutions Per Minute)-->Sembolü:RPM
-
Terahertz-->Sembolü:THZ
POPÜLER FREKANS ÖLÇÜLERİ ÇEVİRİMLERİ
-
Hz Khz
-
Gigahertz megahertz
-
Mhz Ghz
-
RPM Mhz
-
hertz Megahertz
-
1 hz 1.000 milihertz
-
1 khz 1000 hz
-
1 khz1000.000 milihertz
-
1 mhz 1000 khz
-
1 mhz 1000.000 hz
-
1 mhz 1000.000.000 milihertz
-
1 ghz 1000 mhz
-
1 ghz 1000.000 khz
-
1 ghz 1000.000 khz
-
1 ghz 1000.000.000 hz
-
1 ghz 1000.000.000.000 milihertz
-
1 thz 1000 Ghz
-
1 thz 1000.000 mhz
-
1 thz 1 000.000.000 khz
-
1 thz 1000.000.000.000 hz
-
1 thz 1000.000.000.000.000 milihertz
Milihertz-hertz-kilohertz-megahertz-gigahertz-terahertz
BÖCEK : Ortamınıza iradeniz dışında dinleme amacıyla yerleştirilen cihazlara böcek denir. Böcekler mikro ses kayıt cihazları olabildiği gibi değişik menzillerden canlı olarak dinlenebilen cihazlardır. Gelişen teknoloji sayesinde inanılması güç boyutlara indirgendiğinden tespit edilebilirliği ancak özel teknik ekipmanlar ile olabilmektedir.
GİZLİ KAMERA: Gizli kamera, farkedilmeden görüntü ve ses alabilen kamera demektir. Gizli kamerayı en çok güvenlik amacıyla ev veya işyerlerinin bir taraflarına yerleştirilmiş sabit kameralarda görürüz. Bunlar dijital olarak bilgisayarların ya da özel cihazların hard disklerine kayıt yaparlar. Tam profesyonel olan gizli kameralar ise insanın üzerinde taşıyabileceği boyutlarda küçültülmüş, ses ve renkli görüntüyü alan aynı zamanda da bir kasete veya dijital ortamda bir hafıza kartına kayıt yapan seyyar (mobil) kameralardır. Habercilerin kullandığı kameralar bunlardır. Profesyonel gizli kamera insanların üzerine yerleştirilirler. Her ortama rahatlıkla girip çıkabilirler. Nereden ne şekilde bakılırsa bakılsın kesinlikle görülmezler.
FREKANS: Dalgaların tepe noktalarının belli bir noktadan, bir saniye içindeki, geçme sayısıdır. Frekans, dalga hızının dalga boyuna bölümüne eşittir.
Diğer bir tanımla 1 saniyedeki peryot sayısına frekans denir.
Frekansın birimi: HERTZ vaya SAYKIL olarak belirtilir. Değerinin askatları yoktur, fakat üs katları vardır. Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalgaboyları değişir. Doppler Etkisi dışında frekans hiç bir fiziksel olay dolayısıyla değişmez, diğer bir deyişle evrensel bir fiziksel değişmezdir. Frekansı bilmek demek bir fotonun enerjisini bilmek demektir. buda bir çok olayı bilmemize (etkileşim mi yapar,çift mi oluşur..vb gibi) olanak sağlar.
Örnekler:
Orkestrada bütünlüğü sağlamak için akort sesi olarak verilen la notası 440 Hz frekansına sahip bir titreşimdir.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz aralığındaki titreşimlere tepki gösterir.
Şebekeden dağıtılan elektrik, saniyede 60 kere salınan alternatif gerilimdir. Elektrikli eşyaların üzerinde AC 220V 60Hz uyarısı cihazın, 60 Hz' lik 220 Volt genlikli alternatif gerilimle çalıştığı anlamına gelir.
PERYOT: Tam devir yapmış dalga bir peryotluktur (devirliktir). Devrini tamamlayan dalgaya peryot denir.
PULSE: Yarım peryota pals denir. 1 peryotta birisi pozitif, diğeri negatif olmak üzere iki adet pals vardır.
JAMMER: Parazit yayan sinyal bozan cihazlara verilen ad.
GPS (Global Positioning System; Küresel Yer Belirleme Sistemi ya da Küresel Konumlandırma Sistemi), düzenli olarak kodlanmış bilgi yollayan bir uydu ağıdır ve uydularla arasındaki mesafeyi ölçerek Dünya üzerindeki kesin yeri tespit etmeyi mümkün kılar.
Bu sistem, ABD Savunma Bakanlığı'na ait, yörüngede sürekli olarak dönen uydulardan oluşur. Bu uydular radyo sinyalleri yayarlar ve yeryüzündeki GPS alıcısı bu sinyalleri alır. Böylece konum belirlenmesi mümkün olur.
Bu sistemin ilk kuruluş hedefi tamamen askeri amaçlar içindi. GPS alıcıları yön bulmakta, askeri çıkartmalarda ve roket atışlarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Ancak, 1980'lerde GPS sistemi sivil kullanıma da açılmıştır.
Askeri: GPS cruise füzelerinde (kıtalar arası füzelerde) ve hassas güdümlü füzelerde kullanılmaktadır. Balistik füzelerede de fırlatma pozisyonunun daha doğru olarak hesaplanması için kullanılmaktadır. Ayrıca Amerikan Nükleer Patlama Gözlemleme Sisteminin büyük bir parçası olarak GPS uyduları nükleer patlama dedektörleri içerir.[kaynak belirtilmeli]
Türk Silahlı Kuvvetleri de izlediği savunma politikasına paralel olarak birçok alanda GPS uygulamalarından yararlanmaktadır. Örnek olarak komando birlikleri intikal, travers, arazide yön bulma gibi birçok alanda GPS kullanmaktadır.
Araştırma: En pahalı GPS alıcıları haritacılar tarafından sınırların, yapıların, harita işaretlerinin konum tespiti ve yol yapım çalışmaları için kullanılmaktadır.
Görsel engelliler için: 1980'lerin sonlarına doğru uygulamaya giren GPS ile birlikte “MoBIC, Drishti, Brunel Navigation System for the Blind, NOPPA, BrailleNote GPS and Trekker” isimli projeler yürütülmeye başlamıştır. Havacılık: GPS uçaklarda da diğer yön bulma aygıtlarına ek olarak kullanılmaktadır. Bazı firmalar yolcuların el tipi GPS alıcılarını kullanmalarına izin vermemektedir.
Referans saat: Birçok senkronizasyon sistemi referans saat kaynağı olarak GPS’i kullanmaktadır. GPS sistemi UTC ve GMT'den farklı olarak kendi uyduları üzerindeki atomik saatleri kullanmaktadır. Bunlar 6 Haziran 1980'de sıfırlanmışlar, ve artık saniyeleri düzeltmesi yapılmadığı için UTC'den 14 saniye ileridedirler. Bu nedenle periyodik olarak GPS alıcılarına UTC saat bilgisi gönderilir.
GPS Sistemi
NAVSTAR sistemi, uzay bölümü (uydular), kontrol bölümü (yer istasyonları) ve kullanıcı bölümünden (GPS alıcısı) oluşur.
Uzay Bölümü
Uzay bölümü, en az 24 uydudan (18 aktif 6 yedek) oluşur ve sistemin merkezidir. Uydular, "Yüksek Yörünge" adı verilen ve dünya yüzeyinin 20.000 km üzerindeki yörüngede bulunurlar. Bu kadar fazla yükseklikte bulunan uydular oldukça geniş bir görüş alanına sahiptirler ve dünya üzerindeki bir GPS alıcısının her zaman en az 4 adet uyduyu görebileceği şekilde yerleştirilmişlerdir. Uydular saatte 7.000 mil hızla hareket ederler ve 12 saatte, dünya çevresinde bir tur atarlar. Güneş enerjisi ile çalışırlar ve en az 10 yıl kullanılmak üzere tasarlanmışlardır. Ayrıca güneş enerjisi kesintilerine karşı (güneş tutulması vs.) yedek bataryaları ve yörünge düzeltmeleri için de küçük ateşleyici roketleri vardır.
GPS projesi ilk uydunun 1978'de ateşlenmesiyle başlamıştır. 24 uyduluk ağ 1994'de tamamlanmıştır. Projenin devamlılığı ve geliştirilmesi ile ilgili bütçe ABD Savunma Bakanlığı'na aittir.
Uyduların her biri, iki değişik frekansta ve düşük güçlü radyo sinyalleri yayınlamaktadır. (L1, L2) Sivil GPS alıcıları L1 frekansını (UHF bandında 1575,42 Mhz), ABD Savunma bölümü alıcıları L2 (1227,60 Mhz) frekansını dinlemektedirler. Bu sinyal "Görüş Hattında" Line of Sight ilerler. Yani bulutlardan, camdan ve plastikten geçebilir ancak duvar ve dağ gibi katı cisimlerden geçemez.
GPS sinyalleri binalardan yansıdığı için şehir içlerinde araziye oranla hassasiyeti azalır. Yeraltına kazılan tünellerde ise sinyal elde edilemez. Hatalı sinyallerin elde edilebileceği ya da hiç sinyal elde edilemeyen bölgelerde kullanılmak üzere geliştirilen Diferansiyel GPS'ler tarafından bu hatalar en aza indirilerek daha hassas bir yer ölçümü yapılabilir.
Daha rahat anlaşılması için, bildiğimiz radyo istasyonu sinyalleri ile L1 frekansını kıyaslamak istersek; FM radyo istasyonları 88 ile 108 Mhz arasında yayın yaparlar, L1 ise 1575,42 Mhz'i kullanır. Ayrıca GPS'in uydu sinyalleri çok düşük güçtedirler. FM radyo sinyalleri 100.000 watt gücünde iken L1 sinyali 20-50 watt arasındadır. Bu yüzden GPS uydularından temiz sinyal alabilmek için açık bir görüş alanı gereklidir.
GPS uyduları tarafından gönderilen elektromanyetik dalgalar atmosferden geçerken bükülmeye uğrarlar. L1 ve L2 bantları farklı dalga boylarına sahip olduğundan farklı oranda bükülmeye uğradığından aradaki farklılık hesaplanarak atmosferik bozulma engellenerek çok daha hassas bir yer bilgisi hesaplanabilir. Sadece L1 bandı kullanılarak (diferansiyel GPS ile dahi) 98 m. hassasiyet elde edilebilirken, L1 ve L2 bantlarının ortak kullanımı ile 1 m.'nin altında hassasiyete ulaşmak mümkün olmaktadır.
Her uydu yerdeki alıcının sinyalleri tanımlamasını sağlayan iki adet özel pseudo-random (şifrelenmiş rastgele kod) kodu yayınlar. Bunlar Korumalı (Protected P code) kod ve Coarse/Acquisition (C/A code) kodudur. P kodu karıştırılarak sivil izinsiz kullanımı engellenir, bu olaya Anti-Spoofing adı verilir. P koduna verilen başka bir isimde "P (Y)" ya da sadece "Y" kodudur.
Bu sinyallerin ana amacı yerdeki alıcının, sinyalin geliş süresini ölçerek, uyduya olan mesafesini hesaplamayı mümkün kılmasıdır. Uyduya olan mesafe, sinyalin geliş süresi ile hızının çarpımına eşittir. Sinyallerin kabul edilen hızı ışık hızı dır. Gelen bu sinyal, uydunun yörünge bilgileri ve saat bilgisi, genel sistem durum bilgisi ve ionosferik gecikme bilgisini içerir. Uydu sinyalleri çok güvenilir atom saatleri kullanılarak zamanlanır.
Kontrol Bölümü
Adından anlaşılacağı gibi, Kontrol Bölümü, GPS uydularını sürekli izleyerek, doğru yörünge ve zaman bilgilerini sağlar. Dünya üzerinde 5 adet kontrol istasyonu bulunmaktadır.(Hawai,Kwajalein,Colorado Spring(Ana merkez),Ascension adaları ve Diego Garcia) Bunlardan dördü insansız, biri insanlı ana kontrol merkezidir. İnsansız kontrol merkezleri, topladıkları bilgileri ana merkeze yollarlar. Ana merkezde bu bilgiler değerlendirilerek gerekli düzeltmeler uydulara bildirilir.
Kullanıcı Bölümü
Kullanıcı bölümü yerdeki alıcılardır. Çeşitli amaçlarla GPS kullanarak yerini belirlemek isteyen herhangi bir kişi, sistemin kullanıcı bölümüne dahil olur. Bu bölüm kullanıcılara sunulan uygulamaya ait donanım ve hesaplama tekniklerinin geniş bir aralığını tanımlar. Gerek askeri gerekse sivil kullanıcılar için teknolojinin gelişmesi ile beraber büyük bir ilerleme göstermiştir. Genel olarak her türlü amaç için farklı duyarlıkları olan uygun donanımlı GPS alıcıları (receiver) bu bölümü oluşturur. Bir GPS alıcısı; algılayıcı (sensor), kontrol ünitesi, alıcı anteni ve güç kaynağından oluşur. Ölçü sırasında • Anlık faz farkı ölçüleri(data, ham ölçüleri) • Yayın efemerisi bilgileri (uydu yörünge bilgileri) • Atmosferik bilgiler (iyonosfer ve troposfer bilgileri) • Mesaj bilgileri(anten yüksekliği ve nokta bilgileri) elde edilir. Jeodezik amaçla GPS ölçülerinde kullanılan iki çeşit alıcı vardır.
ortam dinleme cihazı, ses dinleme cihazı , cep telefonu dinleme cihazı, dinleme cihazı fiyatları, gizli dinleme cihazları, ses dinleme cihazları, telefon dinleme cihazı, ses kayıt cihazı fiyatları, casus dinleme cihazları, dinleme cihazları fiyatları, telefon dinleme cihazları, uzaktan dinleme cihazları, cep telefonu dinleme, cep telefonu dinleme cihazları, dinleme, ortam dinleme cihazları, ses kaydedici, telefon dinlenmesi, ses dinleme, telefon kayıt, gizlikameralar, cep dinleme, güvenlik firmaları, güvenlik firması, istanbul özel güvenlik, on güvenlik şirketi, özel güvenlik hizmeti, güvenlik şirketi, güvenlik koruma, on özel güvenlik şirketi, özel güvenlik şirketi, bodyguard services, özel güvenlik firmaları,
0 242 241 21 10 - 0 507 759 72 77